Klasik Dönem Roma Hukukunda ölüme bağlı bağışlama (donatio mortis causa) ve Türk Hukukundaki görünümü - Mındız, Emine (İstanbul Kültür Üniversitesi / Sosyal Bilimler Enstitüsü / Özel Hukuk Anabilim Dalı, 2013)
onatio mortis causa muamelesinde bağışlayan, gerçekleşmesi muhtemel veya muhakkak olan bir korkudan dolayı ölümünü göz önünde bulundurarak, başka bir deyişle somut ve yakın bir ölüm tehlikesi içerisinde bulunduğu için veya böyle bir tehlike söz konusu olmaksızın, sadece günün birinde her insanın öleceği düşüncesiyle bağışlamada bulunmaktadır. Donatio mortis causa, bozucu şarta bağlı olarak bağışlayan henüz hayattayken ifa edilebileceği gibi; bağışlananın, bağışlayanın ölümünde sağ bulunması geciktirici şartına da bağlanabilirdi.

The donatio mortis causa of Roman law was regarded as a special form of conditional gift. As described in Justinians?s Institutes 2.7.1, gift in contemplation of death is one where the donar anticipates dying and gives the thing on the understanding that if he dies the donee shall keep it, but if he survives or changes his mind or the donee passes away first, he shall have it back.
Gifts in contemplation of death (donatio mortis causa) in Classical Roman Law and its appearance in Turkish Law
Keywords: Hukuk; Law