İkinci el motorlu araç satışında aracın ayıplı çıkması halinde satıcının sorumluluğu - Bal, Güllü Camlı (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / Özel Hukuk Ana Bilim Dalı / Özel Hukuk Bilim Dalı, 2021)
İnsanların hayatlarını devam ettirmek için gereksinim duyduğu temel ihtiyaçları dışında en fazla satış sözleşmelerine konu yaptıklarında birisi de motorlu araçlardır. Üretim tekniklerinin ve teknolojinin gelişmesi ile birlikte motorlu araçların üretimi artmıştır. Sayısı artan motorlu araçların kişiler arasında satış sözleşmelerine konu edilmesi yalnızca fabrikadan üretilerek piyasaya sürülen sıfır kilometre araçlarla sınırlı kalmamıştır. Motorlu araçların dayanıklı tüketim mallardan olması ve uzun süre kullanılabilmeleri nedeni ile kişiler arasında ticari veya kullanım amaçlı olmak üzere satış yolu ile bir çok kez el değiştirmesine neden olmuştur. Bu durum İkinci el motorlu araçların zamanla çok hızlı bir şekilde işlem hacminin büyümesine ve ikinci el satış piyasasının oluşmasına neden olmuştur.Diğer taraftan satıcıların zikir ve vaat ettikleri bir takım özelliklerin olmadığı, kişiler arasında hızla satış yolu ile devredilen ayıplı İkinci el motorlu araçlar nedeni ile taraflar arasında uyuşmazlıkların doğmasına neden olmuştur. Bu çalışmada, ikinci el motorlu araçların mülkiyetinin devri, günlük hayatta çok sık karşılaşılan İkinci el motorlu araçlarda bulunan ayıplar, bunlardan satıcıların sorumlulukları ve alıcıların hakları, bu hakların kullanma yolları olmak üzere bir çok konu başlığı altında öğreti ve Yargıtay uygulamaları da göz önüne alınarak inceleme konusu yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: İkinci el ayıplı araç, satıcı, alıcı, tüketici, satış sözleşmesi

Apart from the basic needs people need to continue their lives, one of them is motor vehicles when they are the subject of the most sales contracts.With the development of production techniques and technology, the production of motor vehicles has increased. Motor vehicles, whose number has increased, are subject to sales contracts between individuals, and it is not limited to zero-kilometer vehicles produced from the factory and put on the market. Due to the fact that motor vehicles are among the durable consumer goods and can be used for a long time, it has caused many times to change hands between individuals for commercial or use purposes. This situation caused the transaction volume of used vehicles to grow very rapidly over time and the formation of a second hand sales market. On the other hand, it has caused disputes between the parties due to defective second-hand vehicles that are quickly transferred by way of sales and that the sellers do not have some promises and promises. In this study, the transfer of ownership of second-hand motor vehicles, the defects found in second-hand vehicles, which are frequently encountered in daily life, the responsibilities of the sellers and the rights of the buyers, the ways of using these rights were examined by considering the teachings and the practices of the Supreme Court. Keywords: Used defective vehicle, seller, buyer, consumer, sales contract
Keywords: Hukuk; Law