Yaşamla Ölüm Arasında Bir Sinefilozofik Yolculuk: Sonsuzluk ve Bir Gün - Taş Öz, Perihan (My University, 2018)
Theo Angelopoıılos; tarih, felsefe ve mitoloji olgularını filmsel anlatılarına oldukça başarılı bir şekilde aktarmış ve bu yönü ile hem Balkan hem Dünya Sinema tarihinin en önemli yönetmenlerinden biri olarak anılmaktadır. Çalışmada mercek altına alınan "Eternity and A Day” (Sonsuzluk ve Bir Gün) filmi, yönetmenin filmografisinde oldukça önemli bir yerde durmakta olup; yaşamla ölüm arasındaki oldukça ince ama bir o kadar da keskin ve derin sınırın oldukça başarılı bir ifadesi olmuştur. Çalışmada, “sinefılozofı” kavramından yola çıkılarak, Sonsuzluk ve Bir Gün filminin anlatısı, yönetmenin ortaya koyduğu felsefi argümanlar üzerinden yola çıkılarak analiz edilecektir. İnsanlık tarihinin başından beri ilgilendiği en önemli kavramlardan biri olan yaşam ve ölüm olgusu, sadece sanatta değil sosyoloji, epistemoloji, ontoloji ve daha bir çok bir çok alanda sorgulanmış ve değişik biçimlerde ifade edilmiştir. Angelopoıılos, bu filminde yaşam ve ölüm olgusuna hem felsefi hem de sanatsal bir yaklaşım getirmiş, filminin ana karakteri üzerinden sorguladığı “Yarın ne kadar sürecek?” sorusuna, yine bu yaklaşım üzerinden yanıt vermiştir: “Sonsuzluk ve bir gün kadar”. Çalışmada, sinefilozofl kavramı doğrultusunda, film anlatısı ve ana karakterin motivasyonu analiz edilecek, sinemada felsefi bir argüman geliştirme bağlamında yönetmenin kendine özgü biçimi mercek altına alınacaktır.
Keywords: Sanat; Sanat Festivalleri; Sinema Filmleri; Türk Sineması; Türkiye; Art; Art Festivals; Motion Pictures; Turkish Cinema; Turkey