Havalimanı gürültüsünün yayılması ve gürültü haritalama çalışması - Keskin, Oya; Yılmaz, Sevtap (My University, 2015)
Gelişen teknolojinin beraberinde getirdiği sorunlardan birtanesi de gürültü problemidir. Çeşitli kaynakların ürettiği gürültü ile birlikte ortaya çıkan ve insan sağlığını tehdit eden bu sorun gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri gürültü konusunda tedbir almaya yöneltmektedir. Bu noktada çevre gürültüsünün oluşmasında en büyük kaynaklardan bir tanesi de şüphesiz ki havalimanlarıdır. Teknolojideki yenilikler ve gelişmeler ile birlikte havalimanı ve uçak sayılarında artış olmasının yanısıra nüfus artışları da yerleşmelerin havalimanları çevrelerine doğru kaymasına neden olmaktadır. Böylelikle bu gürültü kaynağının gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki önemi de oldukça artmıştır. Farklı uçak tipleri ve havalimanlarının şehir içerisindeki konumu beraberinde değişik oranlarda gürültü oluşumlarını getirmektedir. Çalışma kapsamında öncelikli olarak havalimanlarında gürültü oluşmasına sebep olan faktörler incelenmiştir. Akabinde Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı örnek bir çalışma olarak ele alınmış ve gündüz-akşam-gece ortalama A ağırlıklı ses seviyesi (Lden) için SoundPlan simülasyon programı kullanılarak gürültü haritalama çalışması yapılmıştır. Çalışma sonunda 50-85 dBA arasında gürültüden etkilenen bölgeler tespit edilmiş; sonrasında ise mevcut durum düzeltmesi için öneriler verilmiş ve gelecekte ne gibi önlemler alınması gerektiğine değinilmiştir.
Keywords: Çevre gürültüsü; Havalimanı gürültüsü; Gürültü haritalama; Sabiha Gökçen Havalimanı