İnci Aral'ın Devir Romanlarında Yakın Dönem Tarihi - Tonta, Ayşe Mine (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Hazırladığımız çalışma, yaşayan postmodern yazarlarımızdan İnci Aral‟ın ses getiren devir romanlarında (Yeşil-Mor-Safran Sarı) geçen olaylara ve yazarın ayna tutmak istediği döneme işlediği kişilerin psikolojik durumları ile birlikte kurguların oluşturulmasında yazara ilham veren tarihi olaylara yönelik olarak yapılan tespitlerden oluşmaktadır. Yazarın daha çok Yeni Yalan Zamanlar, Mor ve Safran Sarı romanları incelenerek yapılan bu çalışma günümüz Türkiyesine gelene değin yaşanan siyasal ve sosyal olaylar ele alınarak daha çok kadınları ele alır gibi görünse de erkek dünyasına da değinerek ülkemiz özelinde değişen bakış açıları ve değişime neden olan tarihi olayların yazarın kurgularıyla birleştirilmesini yansıtmaktadır. Türk öykücülüğü ve romancılığında özgün eserleri ve modern anlayışı ile hala üretmeye devam eden İnci Aral‟a ilişkin bilgilerin bir kısmına tarihi olarak sınıflandırılmasıyla oluşan bu çalışmanın edebiyat dünyasına katkıda bulunmasını amaçlıyoruz.