Sinemada Bir Gösterge Olarak Renk ve Anlamlandırma Süreci: "Filler ve Çimen" Renk Çözümlemesi - Oktuğ, Melis (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2007)
Tüm yaşamımızı çevreleyen renk olgusu, hem fiziksel gerçeklik hem de toplumsal, ekinsel, bağlamsal bir öğe, bir iletişim dizgesi olarak nitelendirilebilmektedir. Bu yaklaşım, algılama sürecinde renge simgesel anlamlarda yüklemektedir. Dış gerçekliği anlamdırma aracı olarak renk göstergesi ‘’Filler ve Çimen’’ filmi bağlamında dilbilim ve göstergebilimin temel kavramlarından yola çıkarak çözümlenecektir.

The fact of colour which frames our life as a whole can be qualified as a physical reality a social cultural and contextual element and a communation system. This approach ascribes symbolic meanings to the colour in the process of perception. Colour indicator as a medium of giving meaning to the external reality will be analysed in the context of the film ‘’Elephants and Grass’’ on the basis of the basic concepts of linguistics and semiotics.
Keywords: Renk; Dilbilim; Göstergebilim; Dil; Sinema; Color; Linguistics; Semiotics; Language; Cinema