Konut ve Çatılı İş Yeri Kiralarında Tahliye Taahhüdü Nedeniyle Sözleşmenin Sona Erdirilmesi - TAŞ, PELİN SEMRA (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde detaylı şekilde düzenlenen konut ve çatılı iş yeri kira sözleşmelerinde tahliye sebepleri sınırlı sayıda öngörülmüştür. Kanun'da sayılmış tahliye nedenlerinden biri de yazılı tahliye taahhüdüyle kiralananın tahliyesidir. Tahliye taahhüdünün geçerli sayılabilmesi için yazılı şekilde olması, kiracı tarafından verilmiş olması, tahliye tarihinin belirli olması ve taahhüdün, kira sözleşmesinin başlangıcından ve kiralananın tesliminden sonra verilmiş olması gerekmektedir. Geçerlilikten söz edilebilmesi için sayılan özelliklerin bir arada sağlanması şarttır. Aksi halde tahliye taahhüdünün geçerli olduğundan söz edilemez. Sayılanların aksine uygulamada, kiraya verene göre zayıf ve güçsüz konumda olan kiracı aleyhine yazılı tahliye taahhüdünün farklı şekillerde kullanıldığını görülmektedir. Tahliye taahhüdünün tarihsiz ve boş bir şekilde imzalatıldıktan sonra üzerinin doldurularak işlem yapılması bu duruma bir örnektir. Kiracı bu şekilde yapılan işlemler ile zor durumda bırakılmakta ve iradesi dışında kiralananı tahliye etmeye veya kira bedelinde yüksek miktarda artış uygulamaya mecbur bırakılmaktadır. Esasen, konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin amacı kiracı yanı korumak olup TBK'da ve Yargıtay uygulamasında yazılı tahliye taahhüdünde, somut olayın özelliklerine ve ispat durumuna göre tahliye kararlarının değiştiğini görmekteyiz.
Termination of Lease Agreement Due to Written Eviction Commitment in Residential and Covered Workplace Leases
Yüksek lisans tezi.
Keywords: Kira Sözleşmesi; Konut ve Çatılı İş Yeri Kiraları; Sözleşmenin Sona Ermesi; Yazılı Tahliye Taahhüdü; Tahliye Davası