Yiyecek Korkusunun Yerel Yiyecek Tüketim Niyetine Etkisi: İstanbul Örneği - Keskin, Emine; GÜNDOĞAN, HİLAL; Yılmaz, Sumru (Şerafettin Sevgili, 2025)
Bu çalışmada, İstanbul’u ziyaret eden turistlerin yiyecek korkusunun yerel yiyecek tüketim niyetine etkisinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca çalışmanın alt amacı, turistlerin yiyecek korkusu ve yerel yiyecek tüketim niyetinin demografik özelliklere göre farklılaşıp faklılaşmadığının belirlenmesidir. Çalışmanın amaçlarına ulaşabilmek için basit doğrusal regresyon, mann-whitney u-testi ve kruskall wallis h testi analizleri uygulanmıştır. Veriler 2024 yılının Ocak-Şubat ayları arasında İstanbul’u ziyaret eden turistlerden çevrimiçi ve yüz yüze anket yolu ile elde edilmiştir. Çalışma kapsamında 392 turiste ulaşılmış ve verilerin analizi SPSS 22.0 paket programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada uygulanan analizler sonucunda, turistlerin yiyecek korkusunun yerel yiyecek tüketim niyeti üzerindeki etkisi negatif yönlü ve anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte turistlerin yiyecek korkusunun demografik özelliklere göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak farklılaşmadığı belirlenmiştir. Ayrıca turistlerin yerel yiyecek tüketim niyetinin cinsiyet ve İstanbul’a geliş sayısına göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak farklılaştığı sonucu elde edilmiştir. Çalışma sonuçları doğrultusunda teorik ve uygulamaya yönelik öneriler sunulmuştur.
Keywords: Yiyecek Korkusu; Yerel Yiyecek Tüketim Niyeti; Yerel Yiyecek; İstanbul