Türkiye'de reel döviz kurunun dış ticaret üzerindeki etkisi - Dinçer, Pelin (İstanbul Kültür Üniversitesi / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü / İktisat Ana Bilim Dalı / Yönetim Ekonomisi Bilim Dalı, 2020)
Küreselleşme kavramının büyük önem taşıdığı günümüzde; gelişen yüksek teknoloji, sermaye hareketleri, enflasyon ve faiz oranları, ülkeler arası ithalat-ihracat hareketleri döviz kurları arasında büyük dalgalanmalara sebebiyet vermektedir. Kurların dış ticaret üzerindeki yoğun etkisi ülkeler arasındaki dış ticaret hacmini ortaya koymuştur. Döviz kurlarının Türkiye üzerindeki etkileri yıllar içerisinde dış etkenlerden ötürü dalgalanmalara ve ekonomik krizlere yol açmıştır. Tezimde kullandığım farklı testler sonucu ithalat ve ihracatın döviz kurunu doğru orantılı etkilediği ve uzun dönemde bunların birbirinden bağımsız olarak düşünülemeyeceği sonucuna varılmıştır.

Nowadays, when the concept of globalization is of great importance; Developing high technology, capital movements, inflation and interest rates, import- export movements between countries cause big fluctuations in return rates. The intense effects of exchange rates on out trade has revealed the volume of foreign trade between countries. Due to fluctuations of exchange rates from external factors impact on Turkey in the year and led to the economic crisis. Eventual of the different tests I used in my thesis, it was concluded that imports and exports directly affect the exchange rate and that they can not be considered independently in time.
Real exchange rate foreign influence on trade in Turkey
Keywords: Ekonomi; Economics