Örgütsel Destek, İş-Yaşam Dengesi ve Bilgi Teknolojileri Verimliliği Etkileşimi: Uzaktan Çalışanlar Üzerine Bir Araştırma - SUBAŞI, OSMAN (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2024)
Bu araştırmada, örgütsel destek, iş-yaşam dengesi ve bilgi teknolojileri verimliliği etkileşiminin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, şirketlerin yazılım geliştirme birimlerinde uzaktan çalışan iş görenler arasından kartopu örnekleme yöntemi ile ulaşılan 411 katılımcı oluşturmuştur. Araştırma verileri, demografik bilgi formu, Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği, İş-Yaşam Dengesi Ölçeği ve Bilgi Teknolojileri Verimliliği Ölçeğini içeren bir çevrimiçi anket formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada gerçekleştirilen regresyon analizleri sonucunda, örgütsel desteğin iş-yaşam dengesi üzerinde pozitif yönde ve anlamlı bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, örgütsel desteğin iş-yaşam dengesi üzerindeki etkisinde bilgi teknolojileri verimliliğinin kısmi aracılık rolünün olduğu belirlenmiştir. Araştırmada gerçekleştirilen fark analizi (t-testi ve ANOVA) sonuçları ise iş-yaşam dengesinin erkek, lisansüstü mezunu, geliri iyi olan ve çocuğu olmayan çalışanlarda daha yüksek olduğunu göstermiştir. Bilgi teknolojileri verimliliği açısından ise erkek ve geliri iyi olan çalışanlar lehine anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Son olarak, lisansüstü mezunu, geliri iyi olan ve daha fazla kıdeme sahip çalışanların örgütsel destek algılarının daha yüksek seviyede olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır.
The İnteraction Of Organizational Support, Work-life Balance And İnformation Technology Efficiency: A Study On Remote Workers
Doktora tezi.
Keywords: : Örgütsel Destek; İş-Yaşam Dengesi; Bilgi Teknolojileri Verimliliği; Uzaktan Çalışma