2872 Sayılı Çevre Kanunu Kapsamında Ürünlerin Çevreye Verdiği Zararlardan Hukuki Sorumluluk - BİLGİÇ, YARGI (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2025)
Teknolojinin gelişmesi, insanların yaşam standartlarının yükselmesi, üretimin yoğun şekilde makineleşmesi, seri üretimin ön plana çıkması, güçlü firmaların tekelleşmeye başlaması, kaynakların hızlı şekilde tüketilmeye başlanması, çevresel değerlerin hızlı bir tüketime maruz kalması sebepleriyle çeşitli hukuki alanlarda kusursuz sorumluluk rejimi kabul edilmiştir. Çalışma konumuz kapsamında ürünlerden doğan çevre zararlarından kaynaklanan hukuki sorumluluk açısından da hem ürün sorumluluğu hem de çevre hukukunda kusursuz sorumluluk rejimi kabul edilmiştir. Biz de çalışmamızda ürünlerden doğan çevre zararlarından kaynaklanan hukuki sorumluluk konusunu incelerken hem ürün sorumluluğu hem de çevre hukuku alanında kimi konuları incelemeye, açıklamaya, her iki alanın kusursuz sorumluluk rejiminin hukuki niteliğini ortaya koymaya çalıştık. Çalışmamız doğrultusunda Çevre Kanunu kapsamında ürünlerden doğan çevre zararlarını incelerken ilk bölümde çevre zararına genel olarak bakış çerçevesinde çevre hukukundaki önemli kavramları incelemeye çalıştık. Çalışmamızın ikinci bölümünde ürünlerin çevreye verdiği zararlardan kaynaklanan hukuki sorumluluğun niteliğini, ürünlerden doğan çevre zararının şartları ile meydana gelebilecek zarar türlerini açıkladık. Çalışmamızın üçüncü ve son bölümünde Çevre Kanunu kapsamında ürünlerden doğan çevre zararları için açılabilecek davaların neler olduğunu, vardığımız sonuçları Avrupa Birliği ve Alman hukuku hükümlerini de karşılaştırarak irdelemeye çalıştık. Ayrıca çalışmamız kapsamında hem 2872 sayılı Çevre Kanunu hem de 7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu hususundaki görüşlerimizi, tespit ettiğimiz yetersizlikleri izah etmeye çalıştık.
Keywords: Çevre Hukuku; Çevre Zararı; Ürün Sorumluluğu; Hukuki Nitelik