Az Katlı Betonarme Yapıların Doğrultu Etkilerine Bağlı Olarak Yapısal Davranışının İtme Analizi İle İncelenmesi - KIRIMLI, MEHMET HİLMİ (İstanbul Kültür Üniversitesi, 2022)
Yapılan çalışma, doğrusal tasarımı tamamlanan 5 katlı betonarme bir yapıyı ele alarak, Etabs programında 3 boyutlu matematiksel modeli kurularak analiz edilmiştir. Yapıyı kendi doğal periyodu altında incelenmiş akabinde de dinamik modeli kurulmuştur. Yapıyı 0°-15°-30°-45° açılar ile iterek yapıdaki hasar durumu indeksi ile deplasman indeksini karşılaştırarak farklı açılarda temel yönlere göre olan tepki farklarını karşılaştırılmıştır. Yapıyı kendi ana eksenleri haricinde açılı bir itme analizinin daha büyük kat kesmelerine sebep olduğu görülmüştür. Aynı zamanda yapının farklı açılarda kütle katılım değerlerinin değiştiğini, çerçeve sistemin farklı açılardan gelen itme kuvvetine karşı koyarken, yapı talebinin açıya bağlı değiştiği gözlemlenmiştir. Bu sebeple de yatay düzlemde, ana eksenlerin haricinde de analizlerin ne kadar önemli olduğu gösterterilmiştir.
▪ Yüksek lisans tezi.
Keywords: Doğrusal Olmayan İtme Analizi; Çok Yönlü Analiz; Kat Ötelemeleri; Yön Etkileri