Değişen Yıldızların Minimum (veya maksimum) Zamanı Gözlemleri - Demircan, Osman (İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları, 2005)
Yıldızlarda her ışık değişiminin fiziksel bir nedeni vardır. Fiziksel nedeni anlayabilmek için öncelikle ışık değişiminin farklı filtrelerle duyarlı ve sistematik olarak eşzamanlı gözlemi gerekir. Diğer taraftan ışık değişiminin nedeni olan fiziksel mekanizmadaki değişimler minimum veya maksimum zamani gözlemlerinden saptanabilir. Bu gözlemler filitresiz bile olsa işe yararlar. Örneğin manyetik çevrime sahip bir yıldızın dönmesinde ve manyetik çevrimdeki uzun süreli değişimler; pulsasyon yapan bir yıldızın puls döneminde uzun süreli değişimler; bu yıldızların çevresindeki madde dağılımı, hatta varsa çekim alanındaki başka yıldız veya gezegenlerle ilgili bilgiler; çift yıldız yörüngelerindeki uzun süreli değişimler ve bu değişimlerin fiziksel nedenleri; Güneş sistemi üyelerinin dönme hareketleri ve bu hareketlerdeki değişimler gözlemsel minimum veya maksimum zamanını gözlemleri oldukça önemlidir. Ancak gözlemlerden söz konusu bilgilerin çıkarılabilmesi için gözlemlerin uzun zaman ölçeğine yayılmış düzenli duyarlı ve sistematik olması gerekmektedir. Amatör astronominin gözlemsel astronominin gelişmesine en önemli katkılarından birisi bu bağlamda yapılan değişik gökcisimlerinin minimum veya maksimum zamanları gözlemleridir.

The light changes in variable stars have certain physical causes behind. In order to understand the physical causes, the light changes have to be observed systematically and simultaneously in different filters. On the other hand, any change in the physical mechanism causing the lihgt changes can be detected by the observations of minimum or maximum times. Even the unfiltered observations are usefull fort his purpose. For example, the rotatinal changes or seular changes in the magnetic cycle of a magnetic star; the secular changes in the pulsation period of a pulsating variable; the mass distribution around a pulsating variable; information about other star or planets in its gravitational field; the secular orbital period changes of binary stars and the physical causes of these changes; the changes in the rotational motions of the Solar System members can all be detected by the analysis of minimum or maximum observations. Therefore, the minimum or maximum observatins of any celestial object are very valuable. But, in order to extract information from such observations, they have be to systematic, accurate enough and distributed evenly in a long time base. One of the must important contributions of amator astronomers in the advances of observational astronomy must be the minimum or maximum observations of different celestial objects.
Keywords: yıldızlar; minimum gözlem; maksimum gözlem; ışık değişimi; stars; minimum observation; maximum observation; light variation