Fonksiyonel Bir Besin Olarak Turunçgiller ve Metabolik Sendrom
Abstract
Temel besleyici özelliklerinin yanında vücutta gösterdiği
bir veya birden fazla yararlı hedef fonksiyon ile hastalık
riskini azaltıp iyi hal ve sağlığı geliştirici etki gösterebilen,
günlük beslenme planı içerisinde yer alıp tüketilebilen;
hap, kapsül veya farklı şekillerde bir besin desteği olmayan
besinlere fonksiyonel besinler adı verilmektedir.
Fonksiyonel bir besin olarak turunçgiller, bileşiminde bulunan
askorbik asit, folik asit, lif, pektin, potasyum, magnezyum,
karotenoidler ve flavonoidler ile olumlu sağlık
etkileri gösterebilmektedir. Bu bileşenlerin miktarları turunçgil
çeşidine, olgunluğuna, saklama koşullarına ve işleme
yöntemlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Turunçgillerin sağlık üzerine olumlu etkileriyle öne çıkan
bileşenleri naringin ve hesperidin flavonoidleridir. Hipertansiyon,
hiperglisemi, dislipidemi, protrombotik ve proinflamatuvar
faktörler, metabolik sendrom risk faktörleri
arasındadır. Turunçgil flavanoidleri hiperglisemi, hiperlipidemi,
hipertansiyon, inflamasyon ve vücut ağırlığı denetimi
üzerine olumlu etkiler gösterebilmektedirler. Literatürde,
turunçgil flavonoid ekstraktlarının kullanıldığı hayvan
araştırmaları ve turunçgil tüketiminin dislipidemik etkileriyle
ilgili insan araştırmaları öne çıkmaktadır. Bu nedenle
günlük beslenme planında turunçgil tüketimi ve metabolik
sendromla ilgili önerilerin geliştirilebilmesi için bu
konuda daha fazla epidemiyolojik ve deneysel araştırmalar
gereklidir. Functional food is a food of daily diet which have at least
one target function in the body besides its’ nutritional properties
and can decrease disease risk and improve health
and wellness. Functional food is not a pill, capsule or any
type of nutritional support. Citrus fruits as a functional
food have beneficial health effects related with their conponents
such as ascorbic acid, folic acid, dietary fiber, pectin,
potassium, magnesium, carotenoids and flavonoids.
The amount of these components depends on type of citrus
fruit, ripeness, storage conditions and process methods.
The prominent components of citrus fruits are known as
naringin and hesperidin flavonoids. Hypertension, hyperglycemia,
dyslipidemia, protrombotic and proinflammatuary
factors are the important risk factors of metabolic
syndrome. Citrus flavonoids have beneficial effects on hyperglycemia,
hyperlipidemia, hypertension, inflammation
and body weight management. In the literatur, the studies
mostly featured on the animal studies related with citrus
flavonoid extracts and human studies on beneficial effects
of citrus fruits consumption on dyslipidemia. Therefore,
there is a need to more epidemiological and experimental
studies on citrus fruits consumption recommendations in
relation with metabolic syndrome.
Subject
Collections
- Makaleler / Articles [11]