Beslenme ve Diyetetik / Nutrition and Dietetics
Collections in this community
-
Bildiriler, Kongreler ve Sempozyumlar / Declarations, Congresses and Symposiums [16]
Beslenme ve Diyetetik Bölümüne ait bildiri, kongre ve sempozyum yayınlarını içerir. -
Makaleler / Articles [11]
Beslenme ve Diyetetik Bölümüne ait makaleleri içerir.
Recent Submissions
-
Escherichia coli and food safety
(IntechOpen, 2019-02-21)Foodborne pathogens are evaluated as an important risk factor in terms of public health in developed and developing countries due to their extensiveness all around the world. Escherichia coli and other coliform bacteria ... -
Prevalence and PCR Sensitivity Comparison of Toxoplasma gondii, Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus in Salads and Appetizers Consumed in Istanbul
(Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 2019-02-19)This study was conducted to investigate incidence of Toxoplasma gondii, Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus in 100 samples of salad and appetizers (50 salad and 50 appetizer samples) collected from retailers ... -
Presence of foodborne pathogens in seafood and risk ranking for pathogens
(Mary Ann Liebert, Inc., 2020-03-12)This study aims at examining the contamination of coliform bacteria, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Vibrio vulnificus, and Vibrio cholerae, which carry extremely serious risks to the consumer health, in 700 ... -
Detection and molecular examination of pathogens in honey and bees in the northern Marmara Region, Turkey
(Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi, 2020-03-02)Honey, which has many positive health effects, is fondly consumed in our country and in the world. Although honey is considered to be a micro-organism-free food because of its antimicrobial and bacteriostatic effects, ... -
Effect of nutrient intake on some biochemical parameters in the first six months after sleeve gastrectomy
(2019)Aim: The aim of this study is to determine the possible nutrient and protein deficiency in the first six months after sleeve gastrectomy and to determine its effect on some biochemical parameters. Material and Methods: ... -
Bariatrik cerrahi planlanan obez hastalarda besin tüketimleri ile duygusal yeme davranışı arasındaki ilişki
(2019-12)Bu çalışma, bariatrik cerrahi planlanan obez bireylerin besin tüketim sıklıkları ile bireylerin kısıtlayıcı, duygusal ve dışsal yeme davranışları arasındaki etkileri incelemek amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yönterm ... -
Toplum sağlığında gıda işletmelerindeki hijyenik tasarımın yeri
(2019-12-27)Gıda işletmelerinde tüm süreçlerin kusursuz şekilde ilerlemesi için bir takım iş değerlendirmeleri ve tasarım esaslarına gereksinim vardır. Ekipman, proses ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu parametrelerin gıdaları nasıl ... -
Nörotropik B vitaminleri ve merkezi sinir sistemine etkileri
(2019-12-27)B kompleks vitaminleri, nörotransmitter üretimindeki rolleri göz önüne alındığında enerji, beyin fonksiyonu ve ruh modülasyonunu etkilemede güçlü biyolojik etkilere sahiptir. Nörotropik B vitaminleri olarak adlandırılan ... -
Geriatri hastalarında yaşlanma anoreksisi ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi
(2019-11)Giriş ve Amaç: Yaşlılıkta yiyecek aliminin veya iştahın azalması ile tanımlanan yaşlanma anoreksisi, geriatrik popülasyonda malniitrisyon, kırılganlık, sarkopeni ve mortalite gibi olumsuz sağlık sonuçlarına neden olabilecek ...