Beslenme ve Diyetetik Bölümü / Department of Nutrition and Dietetic
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11413/6827
Browse
Browsing Beslenme ve Diyetetik Bölümü / Department of Nutrition and Dietetic by Subject "Bariatrik Cerrahi"
Now showing 1 - 2 of 2
- Results Per Page
- Sort Options
Publication Embargo Effect of nutrient intake on some biochemical parameters in the first six months after sleeve gastrectomy(2019) Alphan, M.E.; BATAR, NAZLIAim: The aim of this study is to determine the possible nutrient and protein deficiency in the first six months after sleeve gastrectomy and to determine its effect on some biochemical parameters. Material and Methods: This study is an intervention study including 102 patients (75 female and 27 male) aged between 18-65 years, who had undergone sleeve gastrectomy operation at the General Surgery Clinic of Şişli Florence Nightingale Hospital between 13.07.2017 and 06.01.2018 and been followed up by a dietician for at least six months postoperatively. Anthropometric measurements, three-day food intake, and biochemical parameters were followed pre-operatively and during the first six months. Results: There was a 27.4% decrease in body weight of the patients in first six months after surgery. Both decrease in body weight, and decrease in body fat ratio and body mass index were found statistically significant (p<0.001). A statistically significant difference was found between preoperative and postoperative 6th month biochemical parameters; serum HbA1c, insulin, uric acid, total protein, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, triglyceride, iron, iron binding capacity, ferritin, zinc, vitamin D, calcium, parathormone, folate and vitamin B12 levels of the patients (p<0.001). The difference between 6th month serum total protein levels of patients using and not using whey protein powder in the first month after sleeve gastrectomy was found statistically significant (p=0.002). Conclusion: It should be kept in mind that regulating patients’ lifestyle with post-operative multidisciplinary team and regular follow-up, and supporting with active life are necessary for obesity treatment to be sustainable.Publication Open Access Sleeve Gastrektomi Operasyonu Geçirmiş Hastaların Yeme Tutum ve Davranışlarını ile Beden Kütle İndeksi Değişiminin Değerlendirilmesi(Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2020) Yıldız, Şükran; Alphan, Emel; BATAR, NAZLIAmaç: Bu araştırma Sleeve Gastrektomi operasyonundan sonra beden kütle indeksi (BKİ) değişimi, görülebilen ağırlık geri kazanımının yeme tutum ve davranışlarla olan ilişkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Bu araştırma Haziran 2018 – Eylül 2018 tarihleri arasında Liv Hospital Ulus Hastanesi’nde Sleeve Gastrektomi operasyonu olmuş ve operasyon öncesinde yeme tutum ölçeği olan Yeme Tutum Testi 26 (EAT 26) ölçeğini doldurmuş randomize olarak seçilen 200 obez ve morbid obez olgu üzerinde retrospektif klinik çalışma olarak yürütülmüştür. Bulgular: Belirtilen tarihler arasında Sleeve Gastrektomi operasyonu olan 200 hastanın ameliyat sonrası 1., 2., 3., 4. yılındaki ağırlık kayıpları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,01). Hastaların yıllara göre Yeme Tutum Testi 26 (EAT 26) ölçek puanları arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p<0,01). Yeme Tutum Testi 26 (EAT 26) ölçek puanlarında ameliyat sonrası 3. yıl ve 4. yıllarda anlamlı fark saptanmazken (p>0,05); 1. yıl ve 2. yıllar arasında görülen azalma anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Hastaların vücut ağırlık değişim yüzdeleri ile Yeme Tutum Testi 26 (EAT 26) ölçek puanları arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Yıllara göre 1. yılında olan hastaların operasyon sonrası Yeme Tutum Testi 26 (EAT 26) puanları ile 1 yıllık BKİ değişim değerleri arasında pozitif yönde 0,287 (zayıf) düzeyde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu saptanmışken (r=0,287, p=0,043), diğer yıllar için anlamlı bir ilişki saptanamamıştır. Sonuç: Bariatrik cerrahi planlanan her hasta operasyon öncesi ve sonrası diyetisyen ve psikiyatristin de içinde bulunduğu multidispliner bir ekip tarafından değerlendirilmeli, bu yaklaşımın istenen yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının değişmesinde önemli olacağı düşünülmektedir.